Soyut sanat, reel hayattaki nesneleri temsil etmeye çalışmayan bir görsel sanat türüdür. Bunun yerine, soyut sanatçılar tamamen anlatım edici sanat eserleri yaratmak için şekiller, renkler ve çizgiler kullanırlar.
Soyut sanatın zamanı, Wassily Kandinsky ve Piet Mondrian şeklinde sanatçıların dünyayı temsil etmenin yeni yollarını denemeye başladığı 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. Bu sanatçılar, sanatın temsili olması gerektiği yönündeki geleneksel fikri reddettiler ve bunun yerine tamamen soyut sanat eserleri yaratmaya çalıştılar.
Soyut sanat son yıllarda giderek daha popüler hale geldi ve artık birçok değişik soyut sanat türü var. En yaygın soyut sanat türlerinden bazıları geometrik tecrit, dışavurumcu tecrit ve renk alanı resmidir.
Soyut sanat birtakım insanoğlu için anlaşılması zor olabilir, sadece soyut bir sanat eserini yorumlamanın doğru yahut yanlış bir yolu olmadığını anımsamak önemlidir. Soyut bir sanat eserinin anlamı, izleyicinin karar vermesine bağlıdır.
Soyut sanat, karmaşa duyguları ve fikirleri iletebilen kuvvetli bir anlatım biçimidir. Bununla beraber bir güzellik ve esin kaynağı da olabilir. Soyut sanat ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur.
Antet | Yanıt |
---|---|
Soyut Sanat | Reel hayattaki nesneleri temsil etmeye çalışmayan sanat |
Sanat Zamanı | Soyut sanat, 19. asır sanatının gerçekçiliğine reaksiyon olarak 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı |
Temsil | Soyut sanat, reel hayattaki nesneleri temsil etmeye çalışmaz, sadece yeniden de anlam iletebilir |
Görsel Sanatlar | Soyut sanat, fotoğraf, heykel ve mimari dahil olmak suretiyle görsel sanatın her biçiminde görülebilir |
Görsel Temsil Özellikleri | Soyut sanat çoğu zaman çizgiler, şekiller, renkler ve dokular şeklinde temsili olmayan formları kullanır |
II. Soyut Sanat
Soyut sanat, reel hayattaki nesneleri temsil etmeye çalışmayan bir görsel sanat türüdür. Bunun yerine, soyut şekiller ve renkler kullanarak bir biçim, renk ve hareket duygusu yaratmaya odaklanır.
Soyut sanatın zamanı, Wassily Kandinsky ve Piet Mondrian şeklinde sanatçıların etraflarındaki dünyayı temsil etmenin yeni yollarını denemeye başladığı 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. Bu sanatçılar, nesnelerin geleneksel temsilini geometrik şekillere indirgeyen Kübizm fikirlerinden esin aldılar.
Soyut sanat 20. yüzyılın başlarında hızla popülerlik kazanmıştır ve çağıl son zamanların en mühim sanat hareketlerinden biri halini aldı. Jackson Pollock, Mark Rothko ve Barnett Newman şeklinde soyut sanatçılar 20. yüzyılın en ikonik sanat eserlerinden kimilerini yarattı.
Günümüzde soyut sanat hala popüler bir sanat biçimidir ve dünya genelinde sanatçılar tarafınca keşfedilmeye devam etmektedir. Soyut sanat, dünyanın dört bir tarafındaki müzelerde, galerilerde ve hususi koleksiyonlarda bulunabilir.
III. Soyut Sanatın Değişik Türleri
Soyut sanatın birçok değişik türü vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın soyut sanat türlerinden bazıları şunlardır:
- Geometrik tecrit
- Ekspresyonist tecrit
- Renk alanı soyutlaması
- Sert kenarlı tecrit
- Lirik tecrit
- Minimalist tecrit
- Kavramsal tecrit
Her soyut sanat türü kendine has bir takım özelliğe haizdir ve sanatçılar eserlerini yaratmak için çoğunlukla değişik teknikler kullanırlar. Örnek olarak, geometrik tecrit geometrik şekiller ve formların kullanımıyla karakterize edilirken, dışavurumcu tecrit anlatım edici fırça darbeleri ve renklerin kullanımıyla karakterize edilir.
Soyut sanatın değişik türleri, oldukça muhtelif duygu ve fikirleri anlatım etmek için kullanılabilir. Örnek olarak, geometrik tecrit, sakin ve dingin sanat eserleri yaratmak için kullanılabilirken, dışavurumcu tecrit, aşırı istekli ve romantik sanat eserleri yaratmak için kullanılabilir.
Soyut sanat subjektif bir sanat biçimidir ve onu yorumlamanın doğru yahut yanlış bir yolu yoktur. Her seyirci sanat eserine kendi benzersiz bakış açısını getirir ve onda değişik şeyler görebilir. Soyut sanatı bu kadar ilgi çekici ve ödüllendirici kılan şeyin bir parçası da budur.
IV. Soyut Sanatın Öğeleri
Soyut sanatın unsurları, bir sanat eserini gerçekleştiren temel bileşenlerdir. Bu unsurlar şunları ihtiva eder:
- Astar
- Biçim
- Renk
- Doku
- Feza
- Hareket
- Süre
Bu öğeler muhtelif efektler yaratmak için değişik şekillerde kullanılabilir. Örnek olarak, çizgiler hareket yaratmak için kullanılabilir, şekiller biçim yaratmak için kullanılabilir ve renkler ruh hali yaratmak için kullanılabilir.
Soyut sanatçılar çoğu zaman bu unsurları temsili olmayan bir halde kullanırlar, doğrusu reel hayattaki nesneleri yahut figürleri temsil etmezler. Bunun yerine, bu unsurları kendi benzersiz görsel dillerini yaratmak için kullanırlar.
Soyut sanatın unsurları, bu sanat çeşidini tahmin etmek için eğer olmazsa olmazdır. Bu unsurların kullanılabileceği değişik yolları anlayarak, soyut sanatçıların eserlerini daha iyi takdir edebilirsiniz.
V. Soyut Sanatın İlkeleri
Soyut sanatın ilkeleri, soyut sanat eserlerine benzersiz görsel niteliklerini veren temel unsurlardır. Bu ilkeler şunları ihtiva eder:
- Şekil
- Astar
- Renk
- Doku
- Feza
- Hareket
- Balans
- Birlik
Bu prensiplerin her biri, oldukça muhtelif soyut sanat eserleri yaratmak için değişik şekillerde kullanılabilir. Örnek olarak, biçim geometrik şekiller yahut naturel şekiller yaratmak için kullanılabilir, çizgi hareket yahut yapı yaratmak için kullanılabilir ve renk ruh hali yahut atmosfer yaratmak için kullanılabilir.
Soyut sanatın ilkeleri uyulması ihtiyaç duyulan kurallar değil, sanatçıların daha müessir ve anlatım edici sanat eserleri yaratmalarına destek olmak için kullanılabilecek kılavuzlardır. Sanatçılar bu ilkeleri anlayarak ve deneyerek soyut sanatın bütün potansiyelini keşfedebilir ve hakikaten benzersiz ve şahsi sanat eserleri yaratabilirler.
VI. Meşhur Soyut Sanatçılar
Aşağıda en meşhur soyut sanatçılardan bazılarının sıralaması yer almıştır:
- Wassily Kandinsky (1866-1944)
- Piet Mondrian (1872-1944)
- Kazimir Maleviç (1878-1935)
- Pablo Picasso (1881-1973)
- Henri Matisse (1869-1954)
- Jackson Pollock (1912-1956)
- Mark Rothko (1903-1970)
- Franz Kline (1910-1962)
- Cy Twombly (1928-2011)
Soyut Sanat Iyi mi Takdir Edilir
Soyut sanat, bilhassa daha geleneksel sanat biçimlerine alışkın olanlar için takdir edilmesi zor olabilir. Sadece, soyut sanatı anlamanıza ve takdir etmenize destek olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.
Evvela, soyut sanata aleni fikirli bir halde bakmayı kontrol edin. Hayal gücünüzü özgür bırakmaktan korkmayın. Resimde ne görüyorsunuz? Hangi duyguları uyandırıyor? Sanatçının ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışmakla uğraşmayın. Yalnız resme bakmanın ve sizi bir yolculuğa çıkarmasının deneyiminin keyfini çıkarın.
İkinci olarak, soyut sanatın değişik unsurlarını öğrenin. Bu unsurlar renk, çizgi, biçim, doku ve alanı ihtiva eder. Bu unsurların iyi mi kullanıldığını tahmin etmek, soyut bir resmin genel kompozisyonunu daha iyi takdir etmenize destek olabilir.
En son, soyut sanatın tarihini okuyunuz. Bu, soyut sanatın yaratıldığı bağlamı ve onu etkileyen değişik hareketleri anlamanıza destek olacaktır.
Bu ipuçlarını takip ederek soyut sanatı takdir etmeye başlayabilir ve sunmuş olduğu benzeri olmayan güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz.
Soyut Sanat Nereden Alınır
Soyut sanat satın alabileceğiniz birçok değişik yer var, bunlara çevrimiçi galeriler, sanat fuarları ve geleneksel galeriler de dahildir. Sevdiğiniz soyut sanatı bulmak için birkaç ipucu:
- Araştırmanızı yapın. Alışverişe başlamadan ilkin, değişik soyut sanat türleri ve bu tarz şeyleri yaratan sanatçılar ile alakalı informasyon edinmek için birazcık vakit ayırın. Bu, seçimlerinizi daraltmanıza ve ne satın almak arzu ettiğiniz hikayesinde daha bilgili kararlar almanıza destek olacaktır.
- Bütçenizi göz önünde bulundurun. Soyut sanatın fiyatı birkaç yüz dolardan milyonlarca dolara kadar değişebilir. Alışverişe başlamadan ilkin realist bir bütçe belirlemek önemlidir, böylece bunalmazsınız.
- Etrafınıza bakın. Soyut sanat satın alabileceğiniz birçok değişik yer var, bundan dolayı tutarları karşılaştırmak ve en iyi fırsatı bulmak için vakit ayırmaya kıymet.
- Elit bir kaynaktan satın alın. Çevrimiçi sanat satın alırken, saygı duyulan bir kaynakla iş yaptığınızdan güvenilir olmak önemlidir. Bir süredir faaliyette olan ve iyi bir üne haiz galerileri arayın.
- Sual problem. Bir şeyden güvenilir değilseniz, sual sormaktan korkmayın. Galeri mensubu, satın almak arzu ettiğiniz sanat eseriyle alakalı sorularınızı yanıtlamaktan saadet duyacaktır.
Bu ipuçlarını takip ederek, sevdiğiniz ve bütçenize müsait soyut sanatı bulma şansınızı artırabilirsiniz.
Soyut sanat, reel hayattaki nesneleri yahut sahneleri temsil etmeye çalışmayan bir görsel sanat biçimidir. Bunun yerine, bir ruh hali yahut duygu duygusu yaratmak için şekiller, renkler ve çizgiler kullanır. Soyut sanat yaratmak zor olabilir, sadece bununla birlikte oldukça ödüllendirici de olabilir. Kendi soyut sanatınızı yaratmakla ilgileniyorsanız, başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
1. Sıradan bir fikirle başlayın. Derhal karmaşa bir başyapıt yaratmaya çabalamayın. Sıradan bir biçim yahut renkle başlayın ve sonrasında az az üstüne inşa edin.
2. Değişik malzemelerle denemeler yapın. Boya, kalem, boya kalemi, keçeli kalem ve hatta kolaj malzemeleri şeklinde muhtelif malzemelerle soyut sanat yaratabilirsiniz. Kolay ettiğinizi bulana kadar değişik malzemelerle denemeler yapın.
3. Hata yapmaktan korkmayın. Soyut sanat tamamen deneyle ilgilidir, bundan dolayı hata yapmaktan korkmayın. Aslına bakarsak yanlışlar genellikle en ilgi çekici ve yaratıcı sonuçlardan kimilerini doğurabilir.
4. Eğlenin! En mühim şey soyut sanatınızı yaratırken eğlenmenizdir. Eğlenmiyorsanız, en iyi işinizi üretemezsiniz. Bu nedenle rahatlayın, kontrol edin ve yaratıcılığınızın akmasına izin verin.
S: Soyut sanat nelerdir?
A: Soyut sanat, reel hayattaki nesneleri temsil etmeyen yahut tasvir etmeyen sanattır. Bunun yerine, seyircide romantik yahut anlatım edici bir reaksiyon yaratmak için şekiller, renkler ve çizgiler kullanır.
S: Soyut sanatın değişik türleri nedir?
A: Geometrik tecrit, dışavurumculuk ve aksiyon resmi de dahil olmak suretiyle birçok değişik soyut sanat türü vardır. Her soyut sanat türünün kendine has özellikleri ve stili vardır.
S: Soyut sanat niçin önemlidir?
A: Soyut sanat önemlidir şu sebeple sanatçıların gerçekliğin kısıtlamaları tarafınca sınırlandırılmadan kendilerini anlatım etmelerine imkan tanır. Ek olarak karmaşa duyguları ve fikirleri görsel bir halde keşfetmek için de kullanılabilir.
0 Yorum