I. Minos Medeniyeti
II. Minos Vakit Çizelgesi
III. Minos Kültürü
IV. Minos Dini
V. Minos Ekonomisi
VI. Minos Hükümeti
VII. Minos Topluluğu
VIII. Minos Dili
IX. Minos Yazısı
X. Minos Çöküşü
Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Minos sanatı
Yunan sanatı
Girit
Minos Medeniyeti
Ege uygarlığı
Minos sanatı | Yunan sanatı |
---|---|
|
|
Girit | Minos Medeniyeti |
|
|
Ege uygarlığı | Arama Amacı |
|
|
II. Minos Vakit Çizelgesi
Minos medeniyeti Girit adasında ortalama MÖ 2700-14 yılları aralığında gelişti. Üç ana döneme ayrılır: Erken Minos süreci (MÖ 2700-1900), Orta Minos süreci (MÖ 1900-1500) ve Geç Minos süreci (MÖ 1500-14).
Erken Minos süreci, tarımın gelişmesi, kalıcı yerleşimlerin kurulması ve bir idare edici sınıfın ortaya çıkmasıyla karakterize edilir. Orta Minos süreci, büyük sarayların inşası, makalenin gelişimi ve ticaretin genişlemesiyle işaretlenir. Geç Minos süreci, büyük kültürel ve sanat içerikli başarıların yaşandığı bir dönemdir, sadece hem de Minos uygarlığının çöküşüne de tanıklık etmiştir.
Minos medeniyeti Bronz Çağı’nın en gelişmiş uygarlıklarından bir tanesiydi. Gelişmiş bir makale sistemine, iyi gelişmiş bir ekonomiye ve varlıklı bir kültüre sahipti. Minoslular ek olarak büyük denizciler ve tüccarlardı ve Akdeniz’deki öteki kültürlerle kapsamlı temasları vardı.
Minos medeniyeti MÖ 14 civarında, muhtemelen Thera adasında gerçekleştirilen bir volkanik patlamanın kararı olarak bitti. Patlama, birçok Minos şehrini yok eden ve Minos uygarlığının çöküşüne neden olan bir tsunamiye niçin oldu.
III. Minos Kültürü
Minos medeniyeti, MÖ 2700’den 14’e kadar Girit adasında gelişen oldukca gelişmiş bir kültürdü. Minoslular, Akdeniz süresince öteki kültürlerle tecim icra eden denizci bir halktı. Ek olarak kabiliyetli zanaatkarlardı ve güzel çanak çömlek, mücevher ve öteki sanat eserleri ürettiler. Minoslular ek olarak büyük saraylar ve tapınaklar içeren gelişmiş mimarileriyle de tanınıyorlardı.
Minos kültürü barışçıl bir kültürdü ve bu zamanda cenk olduğuna dair oldukça azca delil var. Minoslular, bir sarayda yaşayan bir kral yahut kraliçe tarafınca yönetiliyordu. Hükümet ek olarak soylulardan oluşan bir konseyden ve bir rahip ve rahibe sınıfından oluşuyordu. Minosluların yazılı bir dili vardı, sadece hemen hemen çözülemedi.
Minos medeniyeti, MÖ 14 civarında bir volkanik patlamayla yok olduğunda bitti. Thera adasındaki (şimdiki Santorini) volkanın patlaması, birçok Minos şehrini yok eden bir tsunamiye niçin oldu. Minoslular nihayetinde, anakara Yunanistan’dan bir savaşçı kültürü olan Mikenliler tarafınca değiştirildi.
IV. Minos Dini
Minos dini oldukça tanrılı bir dindi, kısaca birden fazla allah ve tanrıçaya tapınıyordu. En mühim Minos allah ve tanrıçaları şunlardı:
- Büyük Tanrıça, Yılan Tanrıçası yahut Hayvanların Kadını olarak da bilinir
- Boğa Tanrısı
- Boynuzlu Allah
- Çift Balta Tanrıçası
- Dünya Tanrıçası
Minoslular tanrıların ve tanrıçaların dağlarda ve mağaralarda yaşadığına inanıyorlardı. Ek olarak tanrıların ve tanrıçaların havayı, denizi ve toprağın verimliliğini denetim edebildiğine inanıyorlardı.
Minoslular tanrılarına ve tanrıçalarına ritüeller ve festivaller vasıtasıyla tapıyorlardı. Ek olarak tanrılara ve tanrıçalara adanmış tapınaklar ve mukaddes alanlar inşa ettiler.
Minos dini, Yunan dininin gelişiminde büyük bir etkiye sahipti. Minos dininin birçok allah ve tanrıçası ondan sonra Yunanlılar tarafınca benimsendi.
V. Minos Ekonomisi
Minos ekonomisi ziraat, tecim ve el sanatlarına dayanıyordu. Minoslular buğday, arpa, zeytin, üzüm ve incir benzer biçimde muhtelif mamüller yetiştiriyorlardı. Ek olarak sığır, koyun, keçi ve domuz benzer biçimde hayvancılık da yapıyorlardı. Minoslular Ege ve Akdeniz bölgelerindeki öteki kültürlerle tecim yapıyor, mallarını ihraç ediyor ve hammadde ithal ediyorlardı. Ek olarak çanak çömlek, mücevher ve öteki malları üreten kabiliyetli zanaatkarlardı.
VI. Minos Hükümeti
Minos hükümeti, monarşiye dayalı karmaşa ve oldukca organize bir sistemdi. Kral, devletin başıydı ve krallığın hem askeri bununla beraber dini işlerinden sorumluydu. Ek olarak baş yargıçtı ve bütün hukuk hikayelerinde son lafı söyleyen kişiydi. Kral, kendisine devlet meselelerinde tavsiyelerde bulunan bir soylular konseyi tarafınca destekleniyordu. Konsey, muhtelif klanların ve ailelerin başkanları da dahil olmak suretiyle soyluların kabul edilen üyelerinden oluşuyordu. Kral ve konsey, krallığı tedvir etmek ve refahını sağlamak için beraber çalıştılar.
Minos hükümetinin ek olarak baş rahip, baş yargıç ve kent valileri de dahil olmak suretiyle bir takım başka yetkilisi vardı. Bu yetkililer hükümetin muhtelif yanlarını denetlemekten ve yasaların uygulanmasını sağlamaktan sorumluydu. Minos hükümeti, Minos uygarlığının istikrarını ve refahını sağlamaya destek olan iyi organize edilmiş ve etken bir sistemdi.
VII. Minos Topluluğu
Minos topluluğu, soylular ve rahiplerden oluşan bir idare edici sınıfı, zanaatkarlar ve tüccarlardan oluşan bir orta derslik ve çiftçiler ve işçilerden oluşan bir alt derslik olmak suretiyle tabakalıydı. Minoslular denizci bir halktı ve gemileri Akdeniz süresince öteki kültürlerle tecim yapıyordu. Ek olarak kabiliyetli zanaatkarlardı ve güzel çanak çömlek, mücevher ve metal işçiliği üretiyorlardı. Minos topluluğu nispeten barışçıl bir toplumdu ve bu zamanda cenk olduğuna dair oldukça azca delil var.
Minos Dili
Minos dili, Tunç Çağı’nda Girit adasında konuşulan bir öbek ilişkili dildir. Minos dili, hemen hemen çözülememiş olan Linear A isimli bir yazıyla yazıldığı için iyi anlaşılmamıştır. Sadece bilim adamları Minos dilinin Ege bölgesinin Yunanca ve Luvice benzer biçimde öteki dilleriyle ilişkili olduğuna inanmaktadır.
Minos dilinin MÖ 2700 ile 14 yılları aralığında konuşulmuş olduğu düşünülüyor. Bu zamanda, Minos medeniyeti Girit adasında gelişti. Minoslular, Akdeniz süresince öteki kültürlerle tecim icra eden denizci bir halktı. Ek olarak gelişmiş sanatları ve mimarileriyle de tanınıyorlardı.
Minos dili Linear A adında olan bir yazıyla yazılmıştır. Linear A heceli bir yazıdır, kısaca her sembol bir heceyi temsil eder. Sadece Linear A hemen hemen çözülmemiştir, bu nedenle Minos dilinin iyi mi duyulduğunu bilmiyoruz.
Minos dilinin MÖ 14 civarında Yunan diliyle değiştirilmiş olduğu düşünülüyor. Bu, Minos uygarlığının çöktüğü ve Miken uygarlığının Girit’i ele geçirdiği zamandır.
Minos dili, Ege bölgesinin tarihinin mühim bir parçasıdır. Bir zamanlar büyük olan Minos uygarlığının ve dünyaya katkılarının bir hatırlatıcısıdır.
Minos yazısı, Girit adasında MÖ 2700’den 14’e kadar gelişen Minos medeniyetinde kullanılan makale sistemidir. Minos makale sistemi Linear A olarak bilinir ve hala çözülememiştir. Sadece, bilim adamları Linear A’nın heceli bir makale sistemi olduğuna, kısaca her sembolün bir heceyi temsil ettiğine inanmaktadır. Linear A, Minos dilini yazmak için kullanılmıştır ve bu da bilinmemektedir.
Minoslular ek olarak, hemen hemen çözülememiş olan Hiyeroglif Giritçe adında olan piktografik bir makale sistemi de kullanıyorlardı. Hiyeroglif Giritçe, dini metinler ve yazıtlar yazmak için kullanılıyordu.
Minoslular Avrupa’da bir makale sistemi geliştiren ilk insanlardı. Makale sistemleri ondan sonra anakara Yunanistan’ı ortalama 1600 ila 1 M.Ö. içinde yöneten Mikenliler tarafınca benimsendi. Mikenliler, Linear A’nın bir soyundan gelen Linear B’yi kullandılar. Linear B, 1950’lerde çözüldü ve artık Miken dilini yazmak için kullanılan bir hece yazısı olduğu biliniyor.
Minos Vakit Çizelgesi
Minos Kültürü
Minos Dini
Minos Ekonomisi
Minos Hükümeti
Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Minos sanatı
Yunan sanatı
Girit
Minos Medeniyeti
Ege uygarlığı
0 Yorum